25/6/17

DIY - πίνακες με αλουμινόχαρτο και κόλλα....







Καλλιτέχνης δεν είναι μόνο αυτός που έχει τα καλύτερα και ακριβότερα υλικά στην διάθεσή του για να δημιουργήσει, αλλά κυρίως αυτός που διαθέτει έμπνευση, φαντασία και μεράκι ώστε να πάρει ένα "ευτελές" υλικό και να το μετατρέψει σε έργο τέχνης...



Και αν κάποιοι δεν είστε ζωγράφοι, αυτό δεν σας εμποδίζει να έχετε έναν όμορφο πίνακα στον χώρο σας φτιαγμένο από τα χεράκια σας.


Αυτή την τεχνική με το αλουμινόχαρτο την είχα δει πριν χρόνια και, ομολογώ, με εξέπληξε η εφευρετικότητα και το πρωτότυπο αποτέλεσμα που έδινε. Είχα φτιάξει δοκιμαστικά 2-3 καδράκια, τα οποία χάρισα (ως συνήθως).

"Συναντήθηκα" ξανά μαζί της και πλέον σκέφτηκα πώς είναι η ώρα να την μοιραστώ μαζί σας ( ή έστω με όσους δεν την γνωρίζουν).

Τα υλικά είναι πολύ απλά, βρίσκονται στα περισσότερα σπίτια (αν όχι σε όλα) και η διαδικασία εύκολη.



Υλικά

αλουμινόχαρτο ( φυσικά!)

χαρτόνι

μολύβι

tacky glue ( είναι αυτή η λευκή κολλώδη κόλλα πολλαπλών χρήσεων που μόλις στεγνώσει γίνεται διάφανη) ή κόλλα σιλικόνης

κόλλα στικ

μπατονέτες

μαύρο βερνίκι παπουτσιών

ένα παλιό πανί ή χαρτί κουζίνας





Και ξεκινάμε.....




Ζωγραφίστε στο χαρτόνι σας με το μολύβι το σχέδιο που θέλετε. Μην επικεντρωθείτε σε λεπτομέρειες του σχεδίου. Αν δοκιμάζετε αυτή την τεχνική για πρώτη φορά, προτιμήστε εύκολα σχέδια με μεγάλα μοτίβα.

Να αναφέρω ότι στην παρακάτω εικόνα βλέπετε 2 διαφορετικά σχέδια, 2 διαφορετικούς πίνακες.

Αφού τελειώσετε το σχέδιο σας περάστε το από πάνω με tacky glue ( ή κόλλα σιλικόνης) , όπως στην εικόνα. Μπορείτε να περάσετε με κόλλα μόνο το περίγραμμα του σχεδίου ή να το γεμίσετε και σε κάποια σημεία.

Ο λόγος που περνάμε με κόλλα το περίγραμμα του σχεδίου είναι για να δημιουργηθούν εξογκώματα που θα δώσουν 3D υφή στον πίνακα μας.


Αφήστε τον πίνακα σας να στεγνώσει τελείως.









Αφού στεγνώσει το σχέδιο σας , περάστε όλο το χαρτόνι με κόλλα στικ ώστε να κολλήσει πάνω το αλουμινόχαρτο. Αν θέλετε μπορείτε να περάσετε με κόλλα απευθείας στο αλουμινόχαρτο από την μεριά που θα καλύψει το χαρτόνι. Το κομμάτι του αλουμινόχαρτου που θα κόψετε πρέπει να είναι μεγαλύτερο από το χαρτόνι σας ώστε ν μπορούν οι πλευρές να γυρίσουν στην πίσω μεριά του χαρτονιού.







Τοποθετείστε το αλουμινόχαρτο πάνω στο χαρτί και πιέστε ελαφρά τις 4 πλευρές του διπλώνοντας τες πίσω από το χαρτόνι. Αν θέλετε τις ασφαλίζετε με κόλλα. Με απαλές κινήσεις των δαχτύλων σας στρώνεται σιγά σιγά το αλουμινόχαρτο πάνω στο χαρτόνι και στα περιγράμματα του σχεδίου σας. ΠΡΟΣΟΧΗ.... οι κινήσεις πρέπει να είναι προσεκτικές ώστε να μη το σκίσετε. Αν θέλετε χρησιμοποιείστε ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας στα δάχτυλά σας. Με αυτόν τον τρόπο στρώνεται πιο προσεκτικά.








Έπειτα πάρτε μια μπατονέτα και στρώστε καλά τις λεπτομέρειες γύρω από τις γραμμές σιλικόνης ώστε να αποκαλυφθεί τελείως το σχέδιό σας.








Αφού τελειώσετε, πάρτε ένα μολύβι ( όχι με σκληρή μύτη) και προσθέστε στο φόντο έξτρα λεπτομέρειες πιέζοντας ελαφρά πάνω στον καμβά. Μια ποικιλία σχημάτων, όπως γραμμές, κύκλοι, στροβιλίσματα και ο,τι άλλο, θα δώσουν υπέροχη υφή στο έργο σας.









Στο τέλος καλύψτε την επιφάνεια με μαύρο βερνίκι παπουτσιών και αφαιρέστε με ένα πανάκι ή με ένα χαρτί την ποσότητα που περισσεύει.








Ο πίνακας είναι έτοιμος να τοποθετηθεί στον χώρο σας ή να προσφέρετε ως δώρο.




πηγή εικόνων και οδηγίες κατασκευής




Σημειώσεις


- αντί για χαρτόνι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και λεπτό κομμάτι νοβοπάν/μοριοσανίδα. Χρησιμοποιείστε και κομμάτι αφρώδες υλικό αν θέλετε μεταφέροντας το σχέδιο από το χαρτί σας πάνω του με την βοήθεια καρμπόν. Αν επιλέξετε το χαρτόνι φροντίστε να έχει λεία υφή ώστε να μην δημιουργηθεί θέμα στο φόντο του σχεδίου σας, αν και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προσδώσει ιδιαίτερο αποτέλεσμα.

- Έχετε εξοικειωθεί με την τεχνική και θέλετε να κάνετε ένα βήμα παρακάτω;; Υπάρχουν πολλές ιδέες.... Κολλήστε και άλλα υλικά κάτω από το αλουμινόχαρτο, όπως καπάκια,σχοινιά, σύρμα, μεταλλικά στοιχεία, κοχύλια, ξυλάκια, φύλλα δέντρων και οτιδήποτε νομίζετε πως θα αναδείξει το έργο σας και θα δώσει ωραία 3D υφή


- πιέστε πλαστικά χτενάκια, οδοντογλυφίδες ή ο,τι άλλο για να δημιουργήσετε ανάγλυφες υφές στο φόντο.

- χρωματίστε το σχέδιο σας







 Ιδέες με πίνακες που έχουν γίνει με ενσωμάτωση υλικών κάτω από το αλουμινόχαρτο



Με αληθινά φύλλα

πηγή

πηγή

πηγή



Με σχοινί

πηγή





Με άλλα υλικά


πηγή

πηγή

πηγή





Καλές δημιουργίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου