19/6/17

DIY- πλεκτό κολιέ με κλωστές σε κυλινδρική μορφή...








Το καλοκαίρι ήρθε και τα πιο "βαριά" αξεσουάρ με τα σκούρα χρώματα έχουν δώσει την θέση τους στα πολύχρωμα, ανάλαφρα και ευκολοφόρετα. 



Ένα από αυτά είναι τα κοσμήματα από κλωστές... Μια άκρως καλοκαιρινή τάση που βρίσκεται στο προσκήνιο πολλά χρόνια , αφού θυμάμαι πως τα έφτιαχνα από την παιδική μου ηλικία... Ναι, τόσο παλιά είναι χα χα


Φτιάχνουμε λοιπόν, "κολιέ φιλίας" με κυλινδρικό πλέξιμο της κλωστής 




Τα υλικά μας 






- κλωστές 2 χρωμάτων 

- βαμβακερό κορδόνι ή σχοινί/σπάγκο 

- ψαλιδάκι

- καρούλι ή κομμάτια από χαρτόνι ( για να τυλίξετε την κλωστή σας και να μην μπερδεύεται. Αν βέβαια, είστε εξοικειωμένοι με κλωστές μπορείτε να την αφήσετε ελεύθερες. Όπως σας βολεύει.)

- καρυδάκια και ροδέλες ( προαιρετικά, για έξτρα διακόσμηση των κολιέ)




Και ξεκινάμε....




Βήμα 1ο

( προαιρετικό όπως είπαμε, για όσες έχουν εξοικείωση με τις κλωστές)


Πάρτε  καθένα από τα 2 χρώματα κλωστών που επιλέξατε και τυλίξτε τες σε κομμάτι χαρτονιού ώστε να αποφύγετε το μπλέξιμο και να σας είναι πιο εύκολη η χειραγώγησή τους





Βήμα 2ο


Κόψτε ένα κομμάτι από το κορδόνι σας ( ανάλογα με το μήκος που θέλετε να έχει το κολιέ) και φτιάξτε έναν απλό κόμπο μαζί με τα 2 χρώματα κλωστών ( φροντίστε να αφήσετε 10 εκ περίπου αέρα)









Βήμα 3-6






-  Βάλτε το κάτω σε μια επίπεδη επιφάνεια και συγκρατήστε το πάνω μέρος (όπως δείχνει η εικόνα, το ελεύθερο τμήμα κλωστών πάνω από τον κόμπο) με ένα κομμάτι ταινίας ή με μια πινέζα ή με ένα βαρύ αντικείμενο ώστε να μην φύγει από την θέση του την ώρα που πλέκετε. 


- Κρατήστε σφιχτά το χρώμα που δεν θα χρησιμοποιήσετε πρώτο ( στην εικόνα μας είναι το μωβ) με το αριστερό σας χέρι, παράλληλα με το κορδόνι


- Πάρτε το άλλο χρώμα ( το κόκκινο της εικόνας) στο δεξί σας χέρι. Για να βοηθηθείτε να θυμάστε ότι σχηματίζεται ο αριθμός "4". Περάστε το κόκκινο χρώμα κάτω από το κορδόνι,, μετά μέσα από το άνοιγμα που δημιουργήσατε , έπειτα πάνω από το κορδόνι και στην συνέχεια τραβήξτε προς τα πάνω μέχρι να φτάσει στον αρχικό μας κόμπο. 


- συνεχίστε αυτή την διαδικασία μέχρι να σας ικανοποιεί το μήκος της κόκκινης κλωστής πάνω στο κορδόνι και να αλλάξετε χρώμα. Φροντίστε να μην αφήνετε κενά μεταξύ των κόμπων σας ώστε να μην υπάρχει σημείο που να φαίνεται το κορδόνι από κάτω. 






Βήματα 7-8







- Αλλάξτε χρώμα βάζοντας το κόκκινο στο αριστερό σας χέρι και το νέο μωβ χρώμα στο αριστερό. Το αντίθετο δηλαδή απ αυτό που κάνατε πριν. Αν είστε αριστερόχειρας, μπορείτε να κάνετε την διαδικασία με τον αντίστροφο τρόπο.


- Μόλις τελειώσετε τους κόμπους σας με την εναλλαγές των χρωμάτων και φτάσετε στο επιθυμητό μήκος του κολιέ σας, προσθέστε προαιρετικά ροδέλες και καρυδάκια ή ακόμη και χάντρες ή μενταγιόν. 


- Λύστε τον αρχικό μεγάλο κόμπο που φτιάξαμε στην μια μεριά και ενώστε τις 2 άκρες του κολιέ σας μαζί. Κόψτε τις κλωστές που περισσεύουν και είναι έτοιμο. 






Σημειώσεις


- χρησιμοποιείστε την ίδια τεχνική για να φτιάξετε βραχιόλια ή ακόμη και κατά μήκος των μαλλιών σας. Θα έχετε σίγουρα δει , καλοκαίρι στα νησιά (και όχι μόνο) πλανόδιους σε σοκάκια να πλέκουν χρωματιστές κλωστές με αυτή την τεχνική στα μαλλιά μικρών και μεγάλων κοριτσιών. 


- χρησιμοποιείστε περισσότερα χρώματα εναλλάσοντας τα όπως εσείς επιθυμείτε. Δεν χρειάζεται το κάθε χρώμα να καταλαμβάνει το ίδιο μήκος πάνω στο κορδόνι.


- extra tip: Αν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε περισσότερα χρώματα στον κολιέ σας, μπορείτε το 1 από αυτά να το αφήσετε για το τέλος... Έχουμε φτιάξει λοιπόν τον κολιέ μας πλέκοντας τις κλωστές γύρω από το κορδόνι μας χωρίς να έχουμε δέσει ακόμη τις 2 άκρες του. Το ένα χρώμα που αφήσαμε για το τέλος, το πλέκουμε κατά μήκος του κολιέ, πάνω από όλα τα υπόλοιπα χρώματα αλλά πολύ πιο χαλαρά. Φανταστείτε το σαν σπιράλ, σαν ελικοειδή μορφή με αρκετά μεγάλα κενά που αφήνει να φανούν όλα τα χρώματα από κάτω. 



Φτιάχνοντας έρχονται και οι εμπνεύσεις... φαντασία να έχετε και θα βρείτε τα δικά σας στυλ







πηγή φώτο & κατασκευής




Καλές δημιουργίες!!!







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου