28/8/17

DIY - Κεραμικά μπολάκια με σεμέν...






Είτε μας αρέσει είτε όχι, τα σεμέν, αν και παρεξηγημένα, έχουν διαχρονική αξία... ειδικά αν είναι φτιαγμένα από τα χεράκια της γιαγιάς. Η δική μου τα στολίζει μέχρι τώρα κολλαρισμένα ακόμη και μέσα στα ντουλάπια της κουζίνας. 


Κάποιες από εσάς ίσως να τα έχετε στολισμένα στον χώρο σας...οι περισσότερες όμως που τα έχετε κλεισμένα να κιτρινίζουν σε κούτες στα πατάρια σας ξανασκεφτείτε το μόλις δείτε πόσο όμορφα κεραμικά μπολάκια μπορείτε να φτιάξετε με αυτά!!



Υλικά

- σεμεν (φυσικά)

- πηλός πορσελάνης 

- πλάστης

- ένα κομμάτι ύφασμα

- μπολάκια

- ειδικό μαχαίρι αγγειοπλαστικής ( αν έχετε) για να κόψετε περιμετρικά το μοτίβο σας ή ένα απλό μαχαίρι

- ένα μικρό σφουγγαράκι




Ξεκινάμε....





1. Με την βοήθεια του πλάστη, ανοίξτε ένα φύλλο πηλού περίπου 0,5 εκ πάχος. Φροντίστε να είναι περίπου 10 εκ μεγαλύτερο από το μέγεθος του σεμέν που θα χρησιμοποιήσετε. Τοποθετείστε τον πηλό σας πάνω σε ένα κομμάτι υφάσματος. 

2. Πάλι με την βοήθεια του πλάστη, πιέστε το σεμέν πάνω στον πηλό για να αποτυπωθεί.








3. Προσεκτικά και με αργές κινήσεις αφαιρέστε το σεμέν


4. Με ένα υγρό σφουγγαράκι, καθαρίστε και εξομαλύνετε το σχέδιο που αποτυπώθηκε πάνω στον πηλό. Σιγουρευτείτε ότι έχετε απομακρύνει κάθε περιττό κομματάκι πηλού. 







5. Με το μαχαιράκι, κόψτε περιμετρικά το μοτίβο σας, όπως σας οδηγεί το σχέδιο του. Όπως φαίνεται στην φώτο 5 αφήνετε λίγο αέρα από το σχέδιο. Με το δάχτυλο σας ή με το σφουγγάρακι λειαίνετε τις άκρες.

6. Πιάστε τις άκρες του υφάσματος και σύρετε τον πηλό μέσα σε ένα μπολ έτσι ώστε όλες οι πλευρές του να είναι ελαφρώς υπερυψωμένες. Με προσοχή, πιέστε τον πηλό μέσα στο μπολ και αφήστε το να στεγνώσει για 2 μέρες περίπου ( αυτό εξαρτάται από την υγρασία του χώρου και του πηλού. 


Χρωματίστε το όπως σας αρέσει και διακοσμήστε τον χώρο σας ή προσφέρετε το ως δώρο σε αγαπημένα πρόσωπα...






πηγή εικόνων και tutorial




Καλές δημιουργίες!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου