14/5/18

Φτιάξτε χειροποίητες κιμωλίες!!Ευκολη συνταγή...






Η κιμωλία είναι το αντικείμενο που μας θυμίζει τα παιδικά σχολικά μας χρόνια, ειδικά τότε που στα διαλείμματα ζωγραφίζαμε πολύχρωμα σχέδια στον μαυροπίνακα και γεμίζαμε σκόνη όταν σβήναμε με ταχύτητα φωτός τις δημιουργίες , την ώρα που χτυπούσε το κουδούνι για να επιστρέψουμε στο μάθημα. 

Ήταν όμως και ένα υλικό που έχει συνδεθεί με πολλές δραστηριότητες σε δρόμους, αυλές, τοίχους... Τότε που δεν υπήρχαν οθόνες υπολογιστών και σχεδιάζαμε τα κουτάκια με τους αριθμούς για να παίξουμε κουτσό.

Θα αναβιώσουμε όλες αυτές τις αναμνήσεις φτιάχνοντας τις δικές μας χειροποίητες κιμωλίες.





Τα υλικά μας 







- Καλλιτεχνικός γύψος ( εδώ χρησιμοποιείται το "plaster of Paris" αλλά δεν είναι δεσμευτικό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν ψιλόκοκκο καλλιτεχνικό γύψο και θα έχετε το ίδιο αποτέλεσμα. 

- αυτοκόλλητη ταινία 

- λαδόκολλα

- ψαλίδι

- Καλούπια ( εδώ χρησιμοποιούνται ρολά χαρτιού υγείας, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χαρτόνι σε ο,τι μέγεθος θέλετε είτε ακόμη καλούπια σιλικόνης)

- χρώματα ( προτιμήστε τέμπερες)

- ένα πλαστικό σακουλάκι τροφίμων που κλείνει αεροστεγώς ( για μεγαλύτερη ευκολία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μπολ. 

- κουπάκι/ κούπα ( ως δοσομετρητή)






Βήμα 1ο




Με αυτοκόλλητη ταινία κλείνουμε την μια μεριά του ρολού. 





Βήμα 2ο 




Κόψτε κομμάτια λαδόκολλας και τοποθετείστε την κυλινδρικά στο εσωτερικό του ρολού. Έτσι ώστε ο γύψος που θα μπει στο καλούπι να μην έρχεται σε άμεση επαφή με το χαρτόνι αλλά με την λαδόκολλα. Φροντίστε η λαδόκολλα να προεξέχει από το χείλος του ρολού ( βλέπε εικόνα)




Βήμα 3ο




Μέσα σε ένα σακουλάκι τροφίμων αναμείξτε ένα κουπάκι γύψο με 1/2 κουπάκι ζεστό νερό. Ο,τι δοσομετρητή κ αν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε, να θυμάστε πως η αναλογία είναι 1 προς 1/2. όπως προανέφερα, αντι για σακουλάκι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μπολ.




Βημα 4ο



Προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας χρώμα μέσα στο μείγμα σας. Προσοχή: Αν προσθέσετε περισσότερο χρώμα θα γίνει πιο αδύναμη η κιμωλία σας. 

Αφού βάλετε το χρώμα κλείστε το σακουλάκι καλά, πιέστε το μείγμα σας ( πλάστε το στα χέρια) για να έχει μια ομοιόμορφη υφή.



Βημα 5ο 



Μόλις το υλικό σας είναι έτοιμο, ανοίξτε μια τρύπα με το ψαλίδι σας, στην κάτω γωνία της σακούλας και πιέστε το μείγμα μέσα στα καλούπια-ρολά. Αν χρησιμοποιήσετε μπολ για να φτιάξετε το μείγματα σας, τότε με ένα κουτάλι μπορείτε εύκολα να το βάλετε στα καλούπια. 




Βημα 6ο



Αφού γεμίσετε το καλούπι σας, κλείστε το με την λαδόκολλα που προεξέχει και αφήστε να ξεκουραστεί για 24 ώρες για να σκληρύνει. όχι σε μέρος με υγρασία. 





Βήμα 7ο





Αφαιρέστε το καλούπι και την λαδόκολλα και η κιμωλία σας είναι έτοιμη...




Καλές δημιουργίες!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου