19/4/17

DIY - χειροποίητη κάρτα stand με αναδυόμενη εσωτερική εικόνα...











Τα τελευταία 2 χρόνια ασχολούμαι με την δημιουργία χειροποίητων καρτών. Μπορεί να μην έχουν ίσως το άρτιο αποτέλεσμα ενός επαγγελματία που διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό αλλά είναι φτιαγμένες από τα χεράκια μου με αγάπη και αυτό έχει την μεγαλύτερη σημασία.




Η συγκεκριμένη πασχαλιάτικη κάρτα φτιάχτηκε με ότι υλικά είχα μπροστά μου εκείνη την στιγμή. Εσείς απλά θα δείτε την διαδικασία κατασκευής κυρίως και θα προσθέσετε ή θα αφαιρέσετε στοιχεία που θέλετε. Προσαρμόζεται σε όλες τις περιστάσεις, είτε πρόκειται για γενέθλια, εποχιακές γιορτές και ο,τι άλλο σκεφτείτε.



Υλικά

- χαρτόνια
- ψαλίδι
- χάρακας
- μολύβι /  σβήστρα / ξύστρα
- κόλλα χειροτεχνίας
- χαρτοκόπτης
- ξυλομπογιές / μαρκαδόρους
-κορδέλα




Διαδικασία





Βήμα 1ο


έφτιαξα ένα προσχέδιο με τις διαστάσεις, που πιστεύω θα βοηθήσει πολύ. Χρησιμοποίησα ένα κομμάτι χαρτόνι (όχι πολύ χοντρό, ώστε να μην φαίνονται άσχημα οι τσακίσεις που πρέπει να γίνουν. Δεν είναι απαραίτητο να πάρετε μεγάλο χαρτόνι, υπάρχουν και μικρότερα έτοιμα κομμένα κομμάτια.



Όπως βλέπετε, το χαρτόνι μου έχει διαστάσεις 28x17 cm . Με ένα μολύβι δημιουργούμε μέσα στο χαρτόνι ( αυστηρώς με αυτή την σειρά που φαίνονται στην φώτο) 4 στενές λωρίδες με φάρδος 1,5 cm και 4 φαρδιές λωρίδες των 5,5 cm.  Μπορείτε φυσικά να αλλάξετε τις διαστάσεις, κάνοντάς την κάρτα σας μεγαλύτερη ή μικρότερη.

Με την βοήθεια του χαρτοκόπτη κάνετε μια σχισμή κατά μήκος του σημείου που θα δείχνω με μπλε χρώμα. Αφήνετε 3 cm από δεξιά και 3 cm από αριστερά (μωβ κομμάτι) . Αφού το φάρδος της κάρτας είναι 17 cm και αφαιρούμε 3cm+3cm = 6 cm άρα η σχισμή έχει μήκος 11 cm. Μέσα στην σχισμή θα τοποθετήσουμε το εσωτερικό χαρτονάκι που θα δούμε παρακάτω.


Ξεκινάμε να τσακίζουμε την καθε γραμμή που έχουμε σχηματίσει στο εσωτερικό του χαρτονιού. 7 τσακίσεις σύνολο. 






Βήμα 2ο


Πάρτε ξυλομπογιές και μαρκαδόρος και ξεκινήστε να ζωγραφίζετε την δική σας εικόνα ανάλογα με το θέμα που έχετε επιλέξει και το πρόσωπο για το οποίο προορίζεται η κάρτα σας.





Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η ζωγραφιά σας θα περιορίζεται κάτω από το σημείο που έγινε η σχισμή. Και επίσης θα πρέπει να αφήσετε κενή την 1η στενή λωρίδα (1,5 cm)  που είναι στο κάτω μέρος του χαρτονιού γιατί αυτή θα γυρίσει μετά προς τα μέσα και δε θα φαίνεται.






Ακριβώς πάνω από την σχισμή (λωρίδα 5,5 cm) δημιουργείστε ένα πλαίσιο και γράψτε μέσα το κείμενο με τις ευχές σας. Αυτό ήταν. Η εξωτερική κάρτα έχει δημιουργηθεί.






Βήμα 3ο



Σε ένα κομμάτι χαρτόνι διαστάσεων 14 cm ύψος και 11 cm φάρδος ( όσο είναι και το μήκος της σχισμής)  ζωγραφίζουμε το σχέδιο που που θα μπει εσωτερικά της κάρτας μας αφήνοντας λευκό 1,5 cm πάχος στο κάτω μέρος . Εγώ επέλεξα να φτιάξω ένα κοτοπουλάκι με πασχαλιάτικο αυγό.

Ανοίγουμε την κάρτα μας από την ανάποδη μεριά, την εσωτερική. Περνάμε το πάνω μέρος του μικρού χαρτονιού μας, μέσα από την σχισμή και το κάτω μέρος το κολλάμε στο κάτω μέρος της κάρτας μας. Κλείνουμε την κάρτα μας και κολλάμε πάλι το κάτω μέρος της κάρτας με το κάτω μέρος του εσωτερικού χαρτονιού (χαρτόνι με κοτοπουλάκι)







Αφήστε την κάρτα σας διπλωμένη για λίγη ώρα ώστε να κολλήσει καλά το εσωτερικό χαρτονάκι








Βήμα 5ο 

Προσθέστε μια κορδελίτσα. Για να σταθεί όρθια η καρτούλα σας, αφαιρέστε την κορδέλα, πιάστε την κάρτα με τα 2 χέρια από το πάνω μέρος και κατεβάστε την σιγά σιγά προς τα κάτω ώστε να αποκαλυφθεί η εσωτερική ζωγραφιά σας. 



















Μπορείτε να χρωματίσετε όλη την κάρτα απαλά με ξυλομπογιές για να σπάσει το άσπρο χρώμα του. Η μητέρα μου, που με βοηθούσε να ζωγραφίζω τους χάρτες στο δημοτικό, μου είχε μάθει ένα μικρό κολπάκι... Έξυνα με την ξύστρα την μυτούλα της ξυλομπογιάς πάνω στο χαρτί μου και μετά με ένα κομμάτι βαμβάκι περνούσα αυτά τα υπολείμματα ξυλομπογιάς και έδινα φυσικό χρωματισμό χωρίς να φαίνονται οι άσχημες μολυβιές.


Φτιάξτε την δική σας καρτούλα με το δικό σας θέμα και χαρίστε την σε όσους αγαπάτε!!






Καλές δημιουργικές στιγμές!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου