1/11/17

ΙΔΕΕΣ για να φτιάξετε χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης ( xmas advent calendar) + ΙΔΕΕΣ για το περιεχόμενο του ανα ημέρα..






Μπορεί για κάποιους να είναι νωρίς, αλλά οι περισσότεροι έχουμε ήδη αρχίσει να μετράμε αντίστροφα για την μέρα των Χριστουγέννων.

Ειδικά, μόλις μπει ο Δεκέμβρης αρχίζουν εντατικά οι ετοιμασίες. Είναι η χαρά που μας προσφέρει η γέννηση του Χριστού, είναι οι χαρμόσυνες μουσικές που κυριαρχούν παντού, είναι η διάθεση μας που αλλάζει προσπαθώντας να παραμερίσουμε λίγο τα προβλήματα και τις έγνοιες τις καθημερινότητας, είναι οι περισσότερες δημιουργικές στιγμές που αφιερώνουμε στα παιδιά και σε όσους αγαπάμε... Είναι όλα αυτά μαζί και για τον καθένα κάτι διαφορετικό.


Τί θα λέγατε λοιπόν, αυτήν την αντίστροφη μέτρηση να της δώσουμε μορφή μέσα από μια χειροποίητη κατασκευή που θα δώσει χαρά σε όλη την οικογένεια;

Παρακάτω θα δείτε ιδέες με εικόνες για να φτιάξετε τα δικά σας χριστουγεννιάτικα ημερολόγια (xmas calendar). Είτε είστε αρχάριοι είτε προχωρημένοι στον τομέα της χειροτεχνίας θα βρείτε ιδέες που καλύπτουν τα γούστα σας, τον χρόνο σας, το πορτοφόλι σας. 

Απλά υλικά με χαμηλό κόστος που έχουν το ίδιο αποτέλεσμα όλα... την έκπληξη, την χαρά, το γέλιο, την προσμονή.

Πρώτα όμως θα δούμε ιδέες για το τί "έκπληξη" μπορεί να περιέχει η κάθε ημερομηνία. 

Συνήθως το ημερολόγιο μας είναι από 1 έως 24 Δεκέμβρη αλλά εσείς αν θέλετε μπορείτε να το κάνετε 1 έως 31 Δεκέμβρη (παραμονή πρωτοχρονιάς)


ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΕΜΙΣΕΤΕ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ


Λιχουδιές-γλυκίσματα

Στα παιδιά αρέσουν τα γλυκά, οι καραμέλες, τα μπισκότα αλλά δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση. Να μια ευκαιρία να βρουν αυτή την γλυκιά "έκπληξη" μέσα σε μια από τις ημερομηνίες του ημερολογίου


Δραστηριότητες εκτός σπιτιού

- εισιτήρια για μια ταινία στο cinema ή για μια θεατρική παράσταση

- βόλτα σε παιδότοπο 

- επίσκεψη σ' ένα μουσείο

- κλείστε θέση για χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

- κλείστε θέση για ένα αυτοτελές σεμινάριο χριστουγεννιάτικων κατασκευών που διοργανώνουν δημιουργικά εργαστήρια στην περιοχή σας

- βόλτα σε λούνα παρκ ( αρκεί να μην έχει κρύο)

- βόλτα σε βουνό, πάρκο ή παραλία 

- επίσκεψη σε εκθέσεις

- βόλτα σε ζωολογικό κήπο




Δραστηριότητες για το σπίτι

- παίζουμε επιτραπέζια παιχνίδια

- διαβάζουμε χριστουγεννιάτικα παραμύθια και ιστορίες

- χειροτεχνίες/κατασκευές!! Μια δημιουργική μέρα για όλη την οικογένεια

- Παράσταση κουκλοθεάτρου! Τα παιδιά γίνονται ενεργοί θεατές σε μια παράσταση που θα παρουσιάσουμε αυτοσχεδιάζοντας με τις κούκλες τους. 

- Ζωγραφίζουμε! Παίρνουμε μαρκαδόρους, ξυλομπογιές, δακτυλομπογιές (και ότι άλλο έχουμε) και πάνω σ'ενα μεγάλο χαρτόνι που απλώνουμε στο πάτωμα, ενθαρρύνουμε τα παιδιά να δημιουργήσουν ένα έργο που θα κρεμάσετε μετά στον τοίχο.

- Βλέπουμε παρέα μια χριστουγεννιάτικη ταινία στην τηλεόραση και κοιμόμαστε λίγο πιο αργά απ' οτι συνήθως

- Συζητάμε για τα έθιμα των Χριστουγέννων στην Ελλάδα.

- Ακούμε μουσική και χορεύουμε! Ναι, οι αντοχές μας ίσως να μην είναι ίδιες με των παιδιών αλλά η χαρά θα είναι απερίγραπτη.

- Φτιάχνουμε γλυκίσματα, κουλουράκια, πίτες. Τα παιδιά, με την βοήθειά μας γίνονται μικροί σεφ και δημιουργούν ( εντάξει, ας γίνει η κουζίνα άνω-κάτω)

- Γράφουμε γράμμα στον Αι Βασίλη! Τι να του ζητήσουμε άραγε φέτος; Ήμασταν καλά παιδιά; 

- Παίζουμε! Μουσικές καρέκλες, κουτσό, κρυμμένο θησαυρό, κυνηγητό ...

- συζητάμε για την γέννηση του Χριστού ( που γεννήθηκε; πότε;...κτλ)

- Στολίζουμε το δέντρο μας ή το καραβάκι μας!




Δραστηριότητες αγάπης & προσφοράς

Η οικογένεια είναι ο βασικός πυλώνας απ' όπου τα παιδιά αντλούν τις αξίες, την αγάπη, την διάθεση προσφοράς προς τον συνάνθρωπο και όλα όσα χρειάζονται ώστε να προχωρήσουν την ζωή τους.

- Συζητάμε για την αγάπη! Προσαρμόζουμε τις λέξεις και τον λόγο μας στην ηλικία του παιδιού παραθέτοντας και παραδείγματα.

- Συζητάμε για τις έννοιες "φιλία" & "οικογένεια"

- Επιχείρηση "παιδικό δωμάτιο"

Συμμαζεύουμε όλοι μαζί το παιδικό δωμάτιο κάνοντας ένα ξεσκαρτάρισμα ... Έχουμε μαζί 2 μεγάλες τσάντες... η 1η γράφει "ανακύκλωση" και η 2η γράφει "αγάπη/προσφορά" 

Ξεκινάμε την δουλειά...

Πρώτα ελέγχουμε όλα τα παιχνίδια: Όσα ειναι λειτουργικά και τα θέλουμε, τα κρατάμε. Όσα είναι λειτουργικά αλλά δεν τα παίζουμε πια ( είτε επειδή τα βαρεθήκαμε, είτε επειδή δεν είναι της ηλικίας μας) τα βάζουμε στην τσάντα "αγάπη/προσφορά". Όσα παιχνίδια είναι ΜΗ λειτουργικά, σπασμένα, χαλασμένα , τα πετάμε στην τσάντα "ανακύκλωση"

Σειρά έχουν τα είδη γραφείου : Ελέγχουμε μαρκαδόρους, σβήστρες, ξύστρες, μπλοκάκια, συνδετήρες, ξυλομπογιές κτλ. Όσα είναι λειτουργικά τα κρατάμε, όσα έχουν χαλάσει τα πετάμε στην τσάντα "ανακύκλωση". Αν βέβαια έχουμε σκοπό να φτιάξουμε στο προσεχές μέλλον μια κατασκευή από ανακυκλώσιμα υλικά ( πχ ένα κουτάκι από σπασμένες ξυλομπογιές) τα κρατάμε σε μια ξεχωριστή σακουλίτσα "για χειροτεχνίες"

Πάμε τώρα στα ρούχα : Όσα ρουχαλάκια είναι σε καλή κατάσταση αλλά δεν τα φοράμε πια, τα βάζουμε στην τσάντα "αγάπη/προσφορά". όσα ρούχα είναι σε κακή κατάσταση τα βάζουμε στην τσάντα "ανακύκλωση" ή τα κόβουμε κομμάτια και τα κρατάμε στην σακούλα "χειροτεχνίες" για μελλοντικές κατασκευές.


- πηγαίνουμε για ανακύκλωση όσα πράγματα μαζέψαμε


-Όλα όσα μαζέψαμε στην τσάντα "αγάπη/προσφορά" τα πηγαίνουμε στην τοπική ενορία, σε κάποιο ίδρυμα/οργανισμό ή σε κάποια άπορη οικογένεια που γνωρίζουμε 

- πηγαίνουμε στο super market και αγοράζουμε τρόφιμα για όσους τα έχουν ανάγκη

Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά μαθαίνουν από μικρή ηλικία να προσφέρουν στον συνάνθρωπο και να εκτιμούν όλα τα αγαθά που έχουν. 



Όλες, σχεδόν, οι ιδέες που ανέφερα μπορούν να γίνουν όλο τον χρόνο. Επειδή όμως οι καθημερινοί ρυθμοί είναι γρήγοροι και ο χρόνος δεν επαρκεί, η περίοδος των Χριστουγέννων είναι μια καλή ευκαιρία να ασχοληθούμε περισσότερο με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. 

προσαρμόστε τις ιδέες στην δική σας οικογένεια
εμπνευστείτε και προσθέστε δικές σας
φροντίστε να κάνετε σωστό προγραμματισμό ώστε να τηρείτε ακριβώς στην μέρα τους καθεμιά από τις εκπλήξεις που θα κρύβονται ώστε να μην απογοητευτουν και τα παιδιά.



ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ


πηγή

πηγή

πηγή

πηγή

πηγή

πηγή
πηγή

πηγή

πηγή

πηγή

πηγή

πηγή

πηγή
πηγή

πηγή

πηγή

πηγή

πηγή
πηγή

πηγή

πηγή

πηγή

πηγή

πηγή
πηγή

πηγή

πηγή

πηγή

πηγή

πηγή

πηγή

πηγή

πηγή

πηγή

πηγή
πηγή

πηγή
πηγή

πηγή
πηγή
πηγή

πηγή
πηγή

πηγή
πηγή

πηγή





Καλές χριστουγεννιάτικες δημιουργίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου