18/5/17

DIY - Μενταγιόν από κηρομπογιές...









Οι κηρομπογιές είναι ένα υλικό που χρησιμοποιούμε για να ζωγραφίζουμε... είναι όμως μόνο αυτή η χρήση τους; τι θα λέγατε αν τις λιώναμε στον φούρνο και φτιάχναμε ιδιαίτερα μενταγιόν; 



Η ιδέα μου άρεσε πολύ και σκέφτηκα να την μοιραστώ μαζί σας


όπως έχουμε ξαναπεί, όλα όσα θεωρούμε "άχρηστα" παίρνουν κάποια στιγμή την θέση τους στην καθημερινότητα μας...


Ανάψτε λοιπόν τους φούρνους σας και ξεκινήστε το μαγείρεμα...





Τα υλικά


- κηρομπογιές 

- μαχαίρι

- φόρμες σιλικόνης 

- οδοντογλυφίδες

- ξύλο κοπής

- κορδόνι για να κρεμάσετε το μενταγιόν σας

- γκλίτερ (προαιρετικά)



Διαδικασία


Βήματα 1-4


Συγκεντρώνουμε τις κηρομπογιές μας. Ακόμη και τα σπασμένα κομμάτια που μπορεί να έχουμε είναι πολύ χρήσιμα. 

Αφαιρούμε το χαρτί από την καθεμιά. Τις σπάμε σε μικρά κομματάκια και με την βοήθεια ενός μαχαιριού τις θρυμματίζουμε ακόμη περισσότερο. Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν τρίφτη αντί για μαχαίρι.





Τα κομματάκια που τυχόν περισσέψουν αποθηκεύστε τα (ανα χρώμα αν είναι εφικτό) σε τενεκεδένια κουτιά ώστε να τα χρησιμοποιήσετε σε επόμενη κατασκευή σας






Βήμα 5



Χρησιμοποιήστε φόρμες σιλικόνης. Έχουν πολύ καλύτερο αποτέλεσμα και είναι πιο εύκολες στην χρήση. Τα φορμάκια μπορεί να είναι και απλές παγοκύστες σιλικόνης. 






γεμίστε τα φορμάκια με κηρομπογιές εναλλάσσοντας τα χρώματα με κάθετη φορά ώστε να έχετε παραλλαγή των χρωμάτων στο μενταγιόν σας. Παρακάτω θα δείτε την διαφορά του μπροστινού και του πίσω μέρος της δημιουργίας.  Αν θέλετε, πριν τοποθετήσετε τις κηρομπογιές, προσθέστε λίγο γκλίτερ σε κάθε φορμάκι για περισσότερη λάμψη.






Βήμα 6


Γεμίστε τα καλούπια τόσο ώστε να ξεχειλίσουν ελαφρώς γιατί με το ψήσιμο θα "καθίσουν" αρκετά






Βήμα 7



Στρώστε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο μέσα σε ένα ταψί και βάλτε μέσα τις φόρμες σας. Μπορείτε να βάλετε το κομμάτι αλουμινόχαρτου απευθείας πάνω στην σχάρα του φούρνου. Απλά με τον 1ο τρόπο υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια ώστε να μη στάξουν οι κηρομπογιές. 




Ανάψτε τον φούρνο σας στους 100 βαθμούς Κελσίου και περιμένετε για περίπου 20 λεπτάκια. Ο χρόνος είναι κατά προσέγγιση ανάλογα με τον φούρνο που διαθέτει ο καθένας. Ελέγξτε ότι οι κηρομπογιές έχουν λιώσει, όπως βλέπετε στην εικόνα. Να γνωρίζετε ότι η λιωμένη επιφάνεια που βλέπετε είναι στην ουσία το πίσω μέρος του μενταγιόν σας. 






Βήμα 8


Έχετε ήδη αφαιρέσει τις φόρμες και τις αφήνετε να κρυώσουν. Το πιο σημαντικό : αφού έχουν αρχίσει να πήζουν ελαφρώς προσθέστε 1-2 οδοντογλυφίδες (ανάλογα το πως θέλετε να περάσει το κορδόνι σας) και αφήστε τες εκεί μέχρι να κρυώσουν πλήρως τα μενταγιόν.






Βήμα 9



Αφού κρυώσουν πλήρως, αφαιρέστε τα από τις φόρμες προσεκτικά





Δείτε εδώ την διαφορά μεταξύ του κάτω μέρους (αριστερά) που στην φόρμα ήταν η επιφάνεια και του πάνω μέρους (δεξιά) που στην φόρμα ήταν ο πάτος. 






Βήμα 10


Πιθανόν η τρύπα που κάνατε με την οδοντογλυφίδα να μην έχει περάσει εντελώς την άλλη μεριά , οπότε πιέστε ελαφρώς ξανά για να ανοίξει και από την άλλη. Μετά περάστε το κορδόνι σας μέσα από τις τρύπες και το μενταγιόν σας είναι έτοιμο!!








Μην περιορίζετε την χρήση του μόνο ως κρεμαστό για το λαιμό. Θα μπορούσε να είναι κρεμασμένο στις τσαντούλες με τα δωράκια που θα δίνατε σε ένα παιδικό πάρτι. Επίσης μπορεί να γίνει "γιρλάντα" σε δωμάτιο. Αν επιλέξετε να μην ανοίξετε τρύπες μπορείτε να διακοσμήσετε τα μενταγιόν στον χώρο σας (πχ μέσα σε διακοσμητικές πιατέλες) και να δώσετε μια νέα πινελιά.


Να θυμάστε: όλα τα αντικείμενα που θα χρησιμοποιήσετε για την κατασκευή αυτή (όπως μαχαίρι, ξύλο κοπής κτλ) δε θα τα ξαναβάλετε στην κουζίνα σας για άλλες χρήσεις. Θα είναι μόνο για τις χειροτεχνίες σας.





Καλές χρωματιστές δημιουργίες!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου