17/3/17

Πασχαλιάτικος αυγο-λαγός...


Λατρεύω τις δημιουργίες που γίνονται απο τόσο απλά υλικά που έχουμε οι περισσότεροι στο σπίτι μας ανα πάσα στιγμή. Τουλάχιστον στον εξοπλισμό ενός χειροτέχνη υπάρχουν σίγουρα... 


Αν λοιπόν νιώσετε πως βαριέστε ( σε όλους έχει συμβεί...) και θελετε να ασχοληθείτε με κάτι δημιουργικό, ψάξτε στα συρτάρια σας και όλο και κάποιον θησαυρό θα βρειτε. Ο δικός μου θησαυρός βοήθησε στην κατασκευή αυτου του πασχαλιάτικου αυγολαγού...




Ο λόγος που δεν υπάρχουν περισσότερες φωτογραφίες είναι γιατί όταν το κατασκεύασα δεν είχα στο μυαλό μου πως κάποτε ίσως χρειαστεί σε ένα blog.

Οι οδηγίες μου θα φροντίσω να είναι όσο το δυνατό πιο λεπτομερείς γιατί πάντα έχω στο μυαλό μου πως δεν απευθύνομαι μόνο σε έμπειρους χειροτέχνες αλλά και σε όσους δεν είχαν ασχοληθεί ποτέ πριν με το αντικείμενο.

Παίρνουμε χαρτί και μολύβι για να γράψουμε την λίστα των υλικών που θα χρειαστούμε (ναι ναι σαν αυτή του σούπερ μαρκετ) 
  1. Ένα μπαλόνι (κανονικού μεγέθους, όχι τα πολύ μικρά)
  2. κόλλα ατλακόλ
  3. εφημερίδες
  4. 2 φαρδιά πινέλα ζωγραφικής ή γενικής χρήσης
  5. πλαστικό κόκκινο χρώμα (μικρό κουτάκι)
  6. χαρτόνια (κόκκινο, κιτρινο, μαυρο, άσπρο)
  7. χαρτί γκοφρέ κίτρινο
  8. χαρτί μεταλλιζέ
  9. μαυρο στυλό-μαρκαδόρο
  10. πράσινο χόρτο (αυτο που βάζουμε στα πασχαλιάτικα καλάθια)
  11. ένα ρηχό πλαστικό τάπερ
  12. ενα τάπερ για ανάμειξη της κόλλας με το νερό
  13. μια βαση για σταθεροποίηση του μπαλονιου (πλάστικη, γυάλινη, οτι έχετε)
  14. Κλωστή (για τα μαλλιά)
  15. 1 πράσινο pipe cleaner ( ειναι οι καθαριστές πίπας που τους βρίσκουμε σε όλα τα καταστήματα ειδών χειροτεχνίας)
  16. 1 αυτοκόλλητο λουλουδάκι τσόχας.

Μη σας φαίνονται πολλά τα υλικά, είναι όλα πολύ εύκολο να τα βρείτε ακόμη και αν δεν τα έχετε ήδη.

Το πρώτο που κάνουμε είναι να στρώσουμε κάποιες εφημερίδες ή ένα ύφασμα που δεν χρειαζόμαστε, ώστε να μην λερώσουμε με την κόλλα. Εγώ το έφτιαξα πάνω σε ένα μεγάλο τραπέζι για άνεση χώρου.

Έπειτα φουσκώνουμε το μπαλόνι, δένουμε την άκρη του και ελέγχουμε οτι δεν χάνει αέρα. Το σταθεροποιούμε πάνω σε μια βάση που έχουμε επιλέξει. Εγω είχα ενα πλαστικό μπώλ.

Κόβουμε τις εφημερίδες σε λωρίδες πάχους περίπου 5 cm. Στην πορεία θα διαπιστώσετε οτι θα χρειαστεί να κόψετε τις λωρίδες στην μέση ή ακόμη και σε μικρότερα κομμάτια ώστε να μπαλώσετε πιο εύκολα τυχόν κενά στην κάλυψη του μπαλονιου.

Σε ένα τάπερ αναμειγνύουμε την ατλακόλ με το νερό. Εχω συνηθίσει να υπολογίζω "με το μάτι" την ποσότητα. Πρώτα ρίχνετε την κόλλα και μετά σιγα σιγά προσθέτετε νερό ανακατεύοντάς την. Όσο περισσότερο νερό ρίχνετε τόσο πιο πολύ αραιώνει. Δεν την θέλουμε πολύ αραιή έτσι ώστε να δημιουργεί ένα παχύ στρώμα όταν θα την απλώνουμε στις εφημερίδες. 

Σημείωση : Μπορείτε αντί για ατλακόλ να χρησιμοποιήσετε κόλλα για ταπετσαρίες ή να φτιάξετε αλευρόκολλα (αλεύρι+νερό) αλλα νομίζω πως για κάποιον που είναι αρχάριος θα τον βολέψει πιο πολύ η ατλακόλ.

Αφου φτιάξουμε την 1η δόση της κόλλας, κολλάμε με αυτήν τις λωρίδες εφημερίδας πάνω στο μπαλόνι μας χρησιμοποιώντας το πινέλο. όσο πιο φαρδύ είναι το πινέλο τόσο περισσότερη επιφάνεια θα καλύπτει κάθε φορά.

Προσοχή: απο το σημείο που δέσαμε το μπαλόνι αφήνουμε 1-2 πόντους ακάλυπτους.

Υπάρχουν 2 τρόποι να τις κολλήσουμε : 

1. πρώτα περνάτε με κόλλα το σημείο που θα βάλετε την λωρίδα, τοποθετείτε την λωρίδα και απο πάνω άλλη μια στρώση κόλλας 
2. βάζετε την λωρίδα στο μπαλόνι και απο πάνω απλά την κολλάτε με την ατλακόλ. 

Και με τους 2 τρόπους το ίδιο αποτέλεσμα θα έχετε, δοκιμάστε ποιός σας βολεύει. Περνάτε τόσες στρώσεις με λωρίδες ανάλογα με το πόσο σκληρή κ σταθερή θέλετε να ειναι η κατασκευή σας. Η δικη μου έχει 6 στρώσεις εφημερίδων. Μετά την 3η στρωση κρέμασα το μπαλόνι απο μια επιδαπέδια απλώστρα και το άφησα να στεγνώσει καλά και αφού στέγνωσε, έβαλα άλλες 3 στρώσεις και το άφησα για άλλες 12 ώρες να στεγνώσει.

Το χρονοβόρο κομμάτι της διαδικασίας έχει ήδη περάσει.....

Κρατάμε την άκρη του μπαλονιού και με μια καρφίτσα το τρυπάμε ώστε να αρχίσει να χάνει αέρα. Μόλις ξεφουσκώσει όλο και ξεκολλήσει απο τα τοιχώματα το βγάζουμε έξω. 

Τι μας έμεινε;;; Ο χρωματισμός και η διακόσμηση ώστε ο λαγός μας να πάρει μορφή. 

Με ένα άλλο πινέλο και με το κόκκινο πλαστικό μας χρώμα ξεκινάμε το βάψιμο. Έριξα λίγο νερό μέσα στο κουτί με το χρώμα και χρησιμοποίησα ενα πλατύ πινέλο, όπως αυτο που βάφουμε τους τοίχους. 

Το πλαστικό χρώμα στεγνώνει γρήγορα. Το πέρασα 2 στρώσεις ώστε να μην αχνοφαίνεται η εφημερίδα απο κάτω.

Μετα το στέγνωμα ξεκίνησε η διακόσμηση....

Κόκκινο χαρτόνι για να φτιαξω τα χέρια, τα πόδια, τα αυτιά και την μουσούδα του λαγου. 

Κίτρινο χαρτόνι για το εσωτερικό τμήμα των αυτιών. 

Άσπρο για τα δόντια και τα μάτια

Με τον μαυρο μαρκαδόρο σχημάτισα τις λεπτομέρειες (δάχτυλα, χώρισμα δοντιών, μάτια, κουκίδες στην μουσούδα του)

Κλωστή (σε οτι χρώμα και υφή θελετε) για τα μαλλιά του

έκοψα πολυ πολυ λεπτες λωρίδες το μεταλιζε χαρτί και έφτιαξα τα μουστάκια του. Χρησιμοποιείστε ο,τι χαρτί θέλετε.

Κάλυψα το ρηχό τάπερ με κίτρινο γκοφρέ χαρτί, έβαλα μέσα λίγο χόρτο και ακούμπησα πάνω τον αυγολαγό να είναι σταθερός. Τα πόδια του τα κόλλησα κάτω απο το τάπερ/βάση.

Λύγισα τον καθαριστή πίπας, κόλλησα πάνω του ένα λουλουδάκι τσόχας και τον τύλιξα γύρω απο το δάχτυλο του λαγού.


Έτοιμη η κατασκευή μας!! 

tips: Αλλάζοντας τα χρώματα γίνεται ένα ωραίο δώρο για όλες τις εποχές. Μπορείτε να δώσετε πνοή και σε άλλα ζωάκια με αυτον τον τρόπο. Επίσης στο πίσω μέρος του μπορείτε να ανοίξετε προσεκτικά με έναν χαρτοκόπτη μια πόρτα και μέσα να βάλετε επιπλέον χόρτο μαζί με καραμέλες, σοκολάτες, ζαχαρωτά και ο,τι άλλο φανταστείτε. 


Πιάστε δουλειά και θα περιμένω τις δημιουργίες σας....προλαβαίνετε μέχρι το Πάσχα!! :))






2 σχόλια:

  1. Καλώς όρισες στην παρέα των χειροτεχνών, και εγώ χαίρομαι πολύ που σε βρήκα!!! Πολύ ωραίος ο λαγός σου και εγώ θα πρότεινα με όλο το θάρρος μια παραλλαγή της ιδέας. Μικρά μπαλονάκια για να γίνουν μικροί πολύχρωμοι λαγοί για να στολίσουν τα αυγά μας!! Να είσαι καλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολυ!! Και αυτή πολυ ωραία ιδέα. Παίρνουμε την βασική τεχνική και την προσαρμόζουμε στα θέλω της στιγμής. Αυτη ειναι η μαγεία. Θα δούμε και θα μάθουμε πολλά ενεργοποιώντας το μυαλό και την φαντασία μας. Και αυτο θα το κάνουμε όλοι μαζί παρέα!! Να είστε καλά και πάντα να δημιουργείτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή